Yaşam

EÜTF Hastanesi yapay zekâ destekli çalışmalara öncülük ediyor

Türkiye’nin en köklü ve en kapsamlı sağlık kuruluşlarından olan ve son dönemde yapılan yatırımlarla modern tıbbın gerektirdiği her türlü teknolojik cihaz ve donanıma kavuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Hastanesi hem eğitim hem de sağlık hizmetlerinde yapay zekayı etkin bir şekilde kullanıyor.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz, birçok alanda olduğu gibi yapay zekâ alanında da öncü çalışmalara imza atıyor. Güçlü potansiyeli ile tam akreditasyona sahip araştırma üniversitemiz; eğitim, araştırma ve sağlık hizmeti sunumunda da yenilikçi ve vizyoner uygulamaları hayata geçiriyor. Bölgemizin hem nitelik hem de nicelik bakımından en kapsamlı sağlık merkezi olan Tıp Fakültesi Hastanemize son süreçte önemli yatırımlar yaptık. Fiziki ve teknolojik altyapımızı geleceğin teknolojilerine adapte ettik.  Teknolojik yatırımlarla dijital bir dönüşüme imza attık. Bu projelerimizle tam dijital hastane konseptine çok yaklaştığımızı ifade etmek isterim. Sunduğu sağlık hizmeti ve yetiştirdiği hekimlerle ülkemizin gururu olan Tıp Fakültesi Hastanemizin, dijital hastane niteliğiyle sağlık sektöründeki öncü rolünü de pekiştirmiş olduk. Toplumun sağlık hizmeti ihtiyaçlarına çağın dinamikleri ile cevap veren bir konuma taşıdık” diye konuştu.

 Ege Üniversitesinin dijitalleşme misyonu kapsamında Tıp Fakültesi Hastanesinde de hizmet kalitesini artıran pek çok uygulamayı hayata geçirdiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Budak, “Online doktor (TeleTıp), dijital arşiv, online randevu, dijital ilaç ve depo yönetim ile arşiv ve veri sistemlerini hayata geçirdik.  Hastanedeki yatak sayısı, poliklinik hizmetleri, ayaktan başvuran hasta sayısı, acil servise yapılan başvurular, gerçekleşen ameliyatlar ve taburcu olan hastalar gibi verileri aktif olarak değişen hizmetlerin dijital ortamda anlık takip edilebilmesini sağlayan otomasyonu hizmete soktuk. Doktor ve hemşirelerin hastalara hızlı ve kaliteli sağlık hizmeti sunmalarını sağlamak amacıyla hazırlanan; hastaneye ait medikal, mali ve idari süreçlere ilişkin verilerin yer aldığı Elektronik Hasta Dosyası uygulaması ile işlemlerimizi daha hızlı ve erişilebilir konsepte taşıdık. Tüm klinik ve anabilim dallarımızdaki alet, ekipman ve tıbbi cihaz parkurlarını yenileyip güncelledik” dedi.

“Dijitalleşme sonuç değil süreçtir”

Rektör Prof. Dr. Budak, “Hastanemiz, Sağlık Bakanlığı Verimlilik ve Kalite Daire Başkanlığı tarafından yapılan değerlendirmede 96,28 puan alarak ‘A Plus Hastane’ unvanı ile hizmetlerini sürdürüyor. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan sağlık turizmi için yetkilendirilmiş sağlık tesisleri listesinde de yer alıyor. İdari, mali ve tıbbi süreçlerde bilişim teknolojilerin kullanılması, sağlık çalışanları ve hastaların tele tıp uygulamalarıyla kurum içinden veya dışından veri alışverişinde bulunabildiği yapısı dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Bilgisayar Programlarına İlişkin Kayıt Tescil Belgesi ile ödüllendirildik.  Üniversite hastanemizi çağın ötesinde bir sağlık kuruluşu haline getirmek için teknolojik altyapımızı güçlendirmeye, yeni yazılım ve bilgisayar sistemleri kazandırmaya, alet, ekipman ve tıbbi cihaz parkurlarını yenileyip güncellemeye devam ediyoruz. Hepimizin bildiği gibi dijitalleşme bir sonuç değil bir süreç. Sistemlerimizi ve teknolojik altyapımızı sürekli olarak güncelleyerek geliştirmeyi sürdüreceğiz” diye konuştu.

“Yapay zekâ sağlık hizmetlerinde önemli fırsatlar yaratıyor”

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Devrim Bozkurt ise “Yapay zekâ teknolojileri, sağlık ve hasta hizmetlerinde önemli fırsatlar sunuyor ve sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmada kritik bir rol oynuyor. Tüm kliniklerimizin, anabilim dallarımızın teşhis, tedavi ve hasta bakım süreçlerini yapay zekânın sunduğu algoritmalara entegrasyonu sağlamaya azami özen gösteriyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle idari iş ve işlemler ile ilgili altyapımızı yapay zekâ tabanlı uygulamalara entegre ediyoruz. Bu bağlamda, hem yönetsel süreçlerde hem de hasta hizmetindeki tüm karar verme süreçlerinde yapay zekanın dijital altyapıya entegrasyonu, üniversitemizin öncü ve ilerici özelliklerini yansıtmaktadır.  Hastalıkların tanı, tedavi ve izleminde de yapay zekâ tabanlı uygulamalardan faydalanıyoruz. Acil servislerde hasta triyajından radyolojik tetkikler, Kardiyak MR, Koroner Anjio BT gibi işlemlere kadar birçok alanda yapay zekâ sistemlerini aktif olarak kullanıyoruz. Genetik analiz süreçlerinin tamamlanması ve raporlama süreçlerinde, başta kanser olmak üzere kronik hastalıkların tanı ve tedavilerine yönelik proje çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca, nesnelerin interneti tabanlı yapay zekâ destekli yoğun bakım bilgi yönetim sistemini de uygulamaktayız. Ulusal ve uluslararası bilimsel literatürü ve gelişmeleri yakından takip ederek, altyapımızı güncellenebilir ve geliştirebilir tutmak için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, öncü ve ilerici yapısıyla Bizlere destekleri ile güç ve moral veren Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak hocamıza teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu